Intercel opent Nederlands grootste fabriek voor Europese batterijoplossingen in Haarlem

Intercel opent Nederlands grootste fabriek voor Europese batterijoplossingen in Haarlem

Haarlem, 14 mei 2025 –Batterijspecialist Intercel is klaar met het bouwen van de grootste Nederlandse productiefaciliteit voor maatwerk lithiumaccu’s en energieopslagsystemen. De fabriek in Haarlem is het eerste pand op deze schaal dat volledig voldoet aan de nieuwe veiligheidsnorm PGS 37-2 en stelt Intercel in staat om maandelijks meer dan 200 Nederlandse geavanceerde batterijsystemen te assembleren – cruciaal voor de elektrificatie van machines, voertuigen en gebouwen in binnen- en buitenland. De fabriek is sinds vorige week bemand en is volledig operationeel.

Productie op schaal
De fabriek aan de Oudeweg in Haarlem beslaat 8.680 vierkante meter en is ontworpen en ingericht als een modulaire assemblagelijn – een soort ‘treintje’ – voor de productie van batterijen. Het ontwerp, de assemblage, de besturingstechnologie en de behuizing, worden volledig in Nederland ontwikkeld. Dit houdt in dat alle data binnen Europa blijft, wat zorgt voor een hoog niveau van cybersecurity. Alleen de batterijcellen worden geïmporteerd, zodat het bedrijf snel kan meebewegen met de laatste innovaties op het gebied van accutechnologie.

Intercel-systemen zijn robuust gebouwd voor zwaar gebruik, zoals op bouwplaatsen met intensieve schokken en trillingen. De fabriek is uitgerust met zogeheten batterijkluizen, verplicht voor opslag van batterijen boven de 400 kg, en beschikt over een brandbeveiligingssysteem met een 400.000-liter watervoorraad. Daarmee loopt het pand voorop in veiligheid en schaalbaarheid.

Een antwoord op structurele netproblemen
De druk op het Nederlandse stroomnet loopt op. Bedrijven krijgen geen zwaardere netaansluiting meer, wind- en zonneparken worden teruggeschakeld en elektrificatieprojecten stagneren. Intercel speelt hierin een sleutelrol: de op maat gemaakte batterijsystemen vangen piekverbruik op, slaan overtollige hernieuwbare energie tijdelijk op en zorgen ervoor dat bedrijven kunnen blijven uitbreiden zónder netverzwaring. "We zien dagelijks ondernemers die vastlopen in hun verduurzamingsplannen. Onze batterijen geven hen letterlijk energie," aldus Vincent Kleintjens, medeoprichter van Intercel.

Diesel eruit, accu erin
Intercel levert ook maatwerkaccu’s voor de elektrificatie van dieselmachines. Veel OEM’s zijn nog niet ingericht op elektrische aandrijving; Intercel overbrugt die kloof met plug-and-play accusystemen inclusief Batterij Management en (snel)laad systeem. Denk aan zware elektrische shovels, heftrucks of industriële installaties. "De grootste machines worden elektrisch – sneller dan verwacht. Wij zorgen dat dat technisch en operationeel haalbaar is," aldus Business Development Manager Dirk van Gogswaardt.

Groei en consolidatie: Intercel Group in opbouw
In april kondigde Intercel aan de krachten te bundelen met branchegenoot Wetac. Beiden zijn prominente spelers op de Nederlandse markt voor lood en lithium batterypowered solutions. De samenwerking moet per 2026 leiden tot de Intercel Group, met een gezamenlijke jaaromzet van €90 miljoen en momenteel 150 medewerkers. Verdere uitbreiding is voorzien, mede door internationale belangstelling vanuit Duitsland, België en Scandinavië.

Meer dan 35 jaar accutechniek in dienst van de energietransitie
Sinds 1988 bouwt Intercel aan technologische oplossingen voor een betrouwbare energievoorziening. Met zijn nieuwe fabriek speelt het bedrijf in op alle niveaus van elektrificatie: Van stationaire- en mobiele-energieopslagsystemen voor netstabilisatie en peak shaving tot accupacks voor elektrificatie en noodstroom. "We bouwen maatwerk batterijen om de energietransitie mogelijk te maken – daar waar het systeem dreigt vast te lopen," zegt Kleintjens. "Dit centrum is ons antwoord op de uitdagingen van de energietransitie."